Hormonale depressie overgangKenmerken depressie : pas op met het stellen van een verkeerde diagnose. Een depressie kan ook door de overgang komen. Vrouwen in de overgang kunnen last krijgen van een hormonale depressie. En dat dit geen lolletje is legt eveline bakker van vuurvrouw uit. Persoonlijke verhalen van vrouwen in de overgang over hun huisarts. De huisarts en de overgang.

Depressiviteit depressief, somber symptomen en behandeling

werkend oestrogeen hormoon dat alleen invloed heeft op de schede en niet op de rest van het lichaam heeft (synapause/vagifem). Bij alleen gebruik in schede is het risico op borstkanker niet aanwezig. Alternatieve middelen voor verlichting van de droogheid zijn middelen met hyaluronzuur welke in tabletvorm voor vaginaal gebruik of in gelvorm met vaginale inbrenghuls te verkrijgen zijn (Hyalofemme of Premenoduo). Bij gemeenschap kan ook een glijmiddel worden gebruikt (met siliconenbasis langer werkend dan op waterbasis). Maar dit is vaak op de lange duur minder plezierig.

Door grote stukken (artikelen) in de kranten en berichten aan huisartsen en apothekers naar aanleiding van dit onderzoek, zijn in 2003 ongeveer 75 van de vrouwen die de medicijnen gebruikten ermee gestopt. Welke middelen worden gegeven tegen overgangsklachten? Hormonen in de vorm van oestrogenen en progesteron (als een vrouw geen baarmoeder meer heeft, zijn alleen oestrogene hormonen voldoende). Lees hier meer over hormonale behandelingen. Alternatief voor hormonale medicijnen; zon medicijn bevat geen hormonen, maar helpt (deels) wel om de negatieve effecten van het wegvallen van de hormonen te verminderen. Er is veel onderzoek gedaan naar de veelgebruikte alternatieven. Lees hier meer over alternatieven voor hormonale medicijnen. Niet hormonaal werkende medicijnen; het zijn geneesmiddelen die voor andere klachten gebruikt worden, maar als bij-effect ook overgangsklachten bestrijden; het zijn tabletten tegen een verhoogde bloeddruk of tegen epilepsie en tabletten tegen depressiviteit (zie ook clonidine, gabapentine en Prozac). Afhankelijk van welk type medicament, is het bij ongeveer 25 tot 75 van de vrouwen met overgangsklachten effectief. Dit soort koffe medicamenten wordt meer gebruikt door vrouwen die geen hormonen mogen of willen slikken, bijvoorbeeld vrouwen met borstkanker hebben gehad. Lees hier meer over overige medicijnen en middelen voor het behandelen van overgangsklachten.

Vrouw en, overgang - alles over de overgang

Kenmerken depressie : zijn het de hormonen?


Tot 2003 werd in Nederland, maar vooral in de ons omringende landen, vaak hormoonbehandeling voorgeschreven voor vrouwen met overgangsklachten, gezien de vele voordelen en weinig nadelen. Een groot onderzoek uit de usa deed daar verandering in komen. Er werd gekeken naar resultaten uit een onderzoek waarbij deze hormonale behandeling werd gegeven aan vrouwen met of zonder overgangsklachten maar ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Deze groep vrouwen is niet te lichaam vergelijken met de nederlandse vrouw met overgangsklachten. Gevolgen onderzoek, verondersteld werd dat de hormonale medicijnen hart- en vaatziekten en ook dementie zouden kunnen voorkomen, maar dat was niet geval. Wel bleek dat vrouwen die langdurig deze hormonale behandeling gebruikt hadden, iets meer kans liepen om borstkanker te krijgen (zie nadelige gevolgen bij gebruik van hormonen) maar dit fenomeen gaat pas spelen na 5 jaar gebruik van een combinatie van oestrogenen en progesteron. Bij behandeling van overgangsklachten met alleen oestrogenen bleek er geen toename van sterfte is (alle oorzaken, kanker of cardiovasculair).

Ik ben in de overgang


Dit is stress (door adrenaline suikers, cafeïne, alcohol, overgewicht, roken en pikant eten. Stress verergert bovendien ook de intensiteit van opvliegers. Uit onderzoek van de mayo clinic (gepubliceerd in het tijdschrift Menopause) bleek dat koffie overgangsklachten als opvliegers en s nachts transpireren kan verergeren. De onderzoekers vroegen meer dan 1800 vrouwen, tussen 2005 en 2011, naar hun klachten en koffiegewoontes. Vrouwen die koffie dronken bleken meer last te hebben van deze symptomen in vergelijking met de vrouwen die geen koffie dronken. Wat ook helpt is bewegen, uit verschillende onderzoeken is gebleken dat vrouwen die een half uur per dag bewegen minder snel opvliegers krijgen en de opvliegers zijn minder heftig dan bij de vrouwen die niet bewegen. Seksuele veranderingen, de nhg-standaard stelt dat ongeveer 15 van de vrouwen in de perimenopauze last krijgen van vaginale droogheid. In en na de menopauze is dit ongeveer 30 van de vrouwen. Door de afname van oestrogenen wordt de bekledende laag in de vagina dunner en droger.

Saron Petronilia - bij overgangsklachten op je werk

Ze worden onregelmatig en komen bijvoorbeeld eerst korter na elkaar, zijn heviger en gaan gepaard met stolsels. Daarna worden de periodes tussen de menstruaties steeds langer, tot ze uiteindelijk helemaal uitblijven. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is vier tot vijf jaar. Na de menopauze kunnen de overgangsklachten gemiddeld nog zon twee tot drie jaar aanhouden, aldus de overkoepelende website van alle apotheken in Nederland. Opvliegers, een opvlieger wordt ook wel hot flash of vapeur genoemd en lijkt eigenlijk nog het meeste op een acute stressreactie. Plotsling krijg je het intens warm vanaf de borst richting de hals en het hoofd (en soms over het hele lichaam).

Dit gaat gepaard met een of meerdere lichamelijke examen reacties zoals het heel heet hebben, rood worden van hals en hoofd, hartkloppingen, blozen, rillingen, zweten en later juist koud en klam zijn. Gemiddeld duurt een opvlieger drie tot vijf minuten, maar soms zelfs een half uur en ze komen ook vaak s nachts voor. Volgens de ngh-standaard varieert de frequentie van opvliegers bij vrouwen van een paar per maand tot enkele per uur. Zij zeggen ook dat de precieze oorzaak van opvliegers nog altijd onbekend. Het heeft waarschijnlijk te maken met hormonale schommelingen en een verstoord signaal tussen de hersenen en het lichaam. Ze zijn onschadelijk, maar kunnen behoorlijk vervelend zijn. Je kunt opvliegers zo veel mogelijk voorkomen door triggers van opvliegers zoveel mogelijk te voorkomen.


Ervaar je (chronische) gezondheidsklachten en wil je je weer fit


Deze symptomen hoeven dus niet te betekenen dat je al in de overgang zit, aldus onderzoekster Margery gass. Menopauze symptomen, volgens de overkoepelende website van alle apotheken in Nederland zijn op dit moment ruim én miljoen vrouwen in de overgang. Tachtig procent van hen heeft klachten die samenhangen met deze periode en de helft daarvan zegt er erg veel last van te hebben. Maar niet alle vrouwen hebben (in minder of meerdere mate) last van klachten, twintig procent rolt klachtenvrij de overgang door. Vrouwen gaan met overgangsklachten steeds minder vaak naar de huisarts.

In 2003 waren dat nog vrouwen, in 2010 waren dat nog maar vrouwen per jaar. Zo stelt het Nederlands huisartsen Genootschap. De veranderingen in de hormoonhuishouding veroorzaken allerlei klachten en verschijnselen die voor iedere vrouw anders kunnen zijn. Veel voorkomende klachten zijn onregelmatige menstruatie, opvliegers, overmatige transpiratie, gewichtstoename, slaapproblemen, hoofdpijn, minder zin in seks, vaginale droogheid, spontaan urineverlies, somberheid of stemmingswisselingen, angst, hartkloppingen, obstipatie, gewrichtsklachten, prikkelbaar zijn en een gebrek aan zelfvertrouwen. Zo kan je een aankomende menopauze herkennen. Er is helaas geen medische test die kan aantonen of je in de perimenopauze bent, en is het dus belangrijk om heel goed naar je eigen lichaam te luisteren. Aan bovenstaande symptomen kun je de perimenopauze herkennen. Hieronder lees je meer over een aantal van deze symptomen. Onregelmatige menstruatie, je merkt het begin van de perimenopauze het eerst aan veranderingen in je menstruatiepatroon.

statistics vrouw en overgang menopauze

Veel vrouwen en artsen zijn zich er niet van bewust dat er al klachten kunnen ontstaan als de menstruatie nog regelmatig is en krijgen in die periode een verkeerde diagnose zoals pms, vleesbomen, slaapstoornis, stress of depressie. Daarom is bewustzijn op dit onderwerp belangrijk en lees je in dit artikel hoe je de perimenopauze kunt herkennen. Het ervaren van bepaalde symptomen zoals opvliegers en nachtelijk zweten hoeft niet te betekenen dat je al daadwerkelijk in de overgang zit. Wetenschappers schouder van Group health en het Fred Hutchinson Cancer Research Center in seattle stellen naar aanleiding van hun wetenschappelijk onderzoek, onder meer dan 1500 vrouwen uit verschillende culturen, dat meer dan de helft van de vrouwen tussen de 45 en 65 jaar oud met een. Uit de resultaten bleek dat 55 van de ondervraagde vrouwen last had eilandjes van opvliegers of nachtelijk zweten. Aziatische vrouwen hadden minder kans op klachten. Opvallend hierbij was dat de blanke vrouwen met overgangssymptomen vaker soja aten dan vrouwen zonder klachten.

U bent niet de enige premeno duo

Pms Therapie artikelen Ontspannen medicijnen homeopathie

Dit blijkt ook uit onderzoek van het Britse Institute of Cancer Research in 2012 (gepubliceerd in Midlife health in 2014). De onderzoekers bekeken de gegevens van meer dan.000 vrouwen van 40-98 jaar. De vrouwen vulden vaccinatie vragenlijsten in over hun gewicht, dieet, beweegpatroon en het moment waarop hun menopauze begon. Hieruit bleek dat rokers maar liefst rond de twee jaar eerder in de overgang komen. Vrouwen met overgewicht kwamen juist een jaar later in de overgang net als vegetariërs en fanatieke sporters. Wanneer vrouwen onder de 40 overgangsklachten ervaren is er sprake van een vroegtijdige overgang, aldus de standaard van het Nederlands huisartsen Genootschap. Endocrinoloog Jerilynn Prior en journalist Susan Baxter schrijven in het boek the Estrogen Errors dat je al lichamelijke en psychische klachten kunt krijgen als je gewoon nog regelmatige menstruaties hebt. Omdat je hormonen al kunnen gaan veranderen en de perimenopauze al kan beginnen.

Wanneer de eicellen opraken wordt het progesterongehalte in het lichaam minder, dit het geslachtshormoon dat wordt aangemaakt in de eierstokken en bijnierschors. Daarnaast wordt de oestrogeenspiegel (ook afgescheiden door de eierstokken) instabiel. Dat is het begin van de perimenopauze. Dit is een proces van een paar jaar plantaardig en gaat niet van de ene op de andere dag. De hormonen zoeken opnieuw balans in het lichaam, en wanneer het lichaam opnieuw hormonaal evenwicht heeft gevonden worden de klachten vaak minder. De hele overgangsfase, hoe lang deze hele overgangsfase duurt is voor iedere vrouw anders. Gemiddeld krijgen vrouwen tussen de 45 en 55 last van eventuele symptomen en overgangsklachten. De gemiddelde leeftijd, volgens het Nederlands huisartsen genootschap, van vrouwen in Nederland die de menopauze bereiken is 50 tot 51 jaar, maar vrouwen die roken bereiken de menopauze eerder.

Aabévé vertaalbureau: vertalingen met kwaliteitsgarantie

Om het sitebezoek vlot te laten verlopen en onze site verder te kunnen verbeteren, gebruikt cookies. Verberg, lees meer over cookies en instellingen 862 personen, je beste zoekt op: Gebruik de lters om je zoekopdracht te verjnen. De menopauze is een natuurlijk proces waar alle vrouwen op een gegeven moment mee te maken krijgen. Het is zeker geen medische aandoening, maar de lichamelijke en emotionele klachten kunnen wel je dagelijks leven op een negatieve manier beïnvloeden. De periode die voorafgaat aan de menopauze kan een paar maanden tot een paar jaar duren en in deze periode vinden er veel hormonale veranderingen plaats. In dit artikel lees je hoe je een aankomende menopauze herkent en hoe je klachten kunt verminderen en voorkomen. In dit artikel: Menopauze betekent letterlijk stoppen van de menstruatie, de vruchtbare periode van de vrouw is afgelopen en de menstruatie stopt. De eicellen verminderen bij het ouder worden en zo rond de overgang sterft de laatste eicel.

Hormonale depressie overgang
Rated 4/5 based on 740 reviews